Nazovite nas: +385 91 911 0639 | E-mail: mygreenislandstory@gmail.com

fgvtour

Šolta je srednje velik otok, no po svojim prirodnim osobitostima bez sumnje je jedan od najljepših otoka hrvatskoga Jadrana. Od drugog najvećeg grada u Hrvatskoj, Splita udaljena je 9 NM ili 16 km, a sa svojih 60 km obale, četiri luke i 24 uvale omogućuje posjetiocu brz dolazak i siguran te ugodan boravak. Katamarnom se stiže do otoka za pola sata, dok sa trajektom treba sat vremena.

Otok je civiliziran još u ilirsko doba i na njemu ima mnogo povijesnih nalazišta od mlađeg kamenog doba do najnovijeg vremena. Pretpovijesne gomile, rimski sarkofazi i mozaici, ranokršćanska zdanja te seoski utvrđeni dvorovi samo su neki od ruralne arhitekture po kojima je Šolta poznata.

O otoku 1

Za današnji naraštaj najvrijednije blago Šolte jest njezina djevičanska priroda. To je prije svega južna strana otoka sa svojim divnim uvalama, žalima, otočićima, hridinama. Stoga ne čudi što su upravo ovaj komad raja za sebe birali i ilirska kraljica Teuta za koju legenda kaže da je svoje dvore izgradila nad uvalom Senjska, rimski car Dijoklecijan koji je prepoznao djevičansku čistoću šoltanskog akvatorija te upravo u Nečujmu dao izgraditi ribnjak te otac hrvatske književnosti Marko Marulić kojem je Šolta bila inspiracija pjesničkog doživljaja.

Stomorska, Nečujam, Rogač i Maslinica su četiri od ukupno osam mjesta koja su se smjestila uz more. Donje, Srednje i Gornje Selo te administrativno središte Grohote nalaze se u unutrašnjosti otoka i pružaju doživljaj tipičnih mediteranskih sela u kojima kao da je vrijeme stalo.

O otoku

Otok Šolta obiluje raznovrsnom ribom, omogućuje sve vrste sportskog ribolova. Ništa manje vrijedna je i njezina flora. Zajednice drveća, grmlja i trave pruža mogućnost posjetiocu da udahne miris Mediterana. Također nudi i različite vrste začinskog, aromatskog i ljekovitog bilja koje čeka budućeg istraživača. Stoljetnim radom čovjek je tu prirodu oplemenio stablima masline, smokve, rogača, bajama koje su ekološki čiste i biološki neprocjenjive.

Šolta Vas srdačno dočekuje i nudi ponešto za svakoga: slikovite plaže, kilometre staza i šetnica, izvornu domaću kužinu, vrhunsku kapljicu vina, najslađi med i najljekovitije maslinovo ulje. Šolta nudi umjetnost i kulturu, nudi doživljaj i bezbroj mogućnosti.

 

O otoku 2

 

Pogledajte što medijski gigant CNN piše o Šolti:

Link na web stranicu CNN-a

 

TKO NA ŠOLTI PRESPAVA JEDNO LJETO, SANJAT ĆE JE CIJELI ŽIVOT!

PROVJERITE I SAMI!